Online Version - Abmelden / Unsubscribe

ASOCIATIA ROMANA A AGENTILOR DE MUNCA TEMPORARA 27.02.2012
STATISTICI ȘOMAJ LA ÎNCEPUTUL ANULUI

Potrivit ANOFM, rata şomajului a fost de 5,26 la sută în prima lună a acestui an, cu 0,14 puncte procentuale în creştere faţă de luna decembrie, în total fiind înregistraţi 473.569 de şomeri. Informațiile, citate de MediaFax, anunță că rata şomajului înregistrat la sfârşitul lunii ianuarie, la nivel naţional, a fost de 5,26 la sută, mai mare cu 0,14 puncte procentuale (pp) decât cea din luna decembrie a anului 2011 şi mai mică cu 1,48 pp decât cea din luna ianuarie a anului trecut.
Numărul total al şomerilor înregistraţi în evidenţele agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă a fost de 473.569 de persoane, cu 12.556 persoane mai multe faţă de sfârşitul lunii anterioare.
În ceea ce priveşte rata şomajului înregistrat pe sexe, în luna ianuarie, comparativ cu luna precedentă, rata şomajului masculin a crescut de la valoarea de 5,38 la sută la 5,61 la sută, iar rata şomajului feminin a crescut de la 4, 81 la sută la 4, 87 la sută.
ANOFM precizează că la începutul anului, din numărul total de şomeri 77.333 au sub 25 de ani, 36.939 au între 25 şi 29 de ani, 113.601 au între 30 şi 39 de ani, 125.559 au între 40 şi 49 de ani, 60.970 între 50 şi 55 de ani şi 59.167 au depăşit 55 de ani.
Scăderi ale ratei şomajului se înregistrează în trei judeţe şi în Bucureşti, respectiv: Covasna cu 1,08 pp, Dâmboviţa cu 0,03 pp şi Teleorman cu 0,01 pp.
"În municipiul Bucureşti, rata şomajului a scăzut cu 0,01 pp", precizează ANOFM.
Cele mai ridicate niveluri ale ratei şomajului au fost atinse în judeţele: Mehedinţi (9,94 la sută), Vaslui (9,85 la sută), Teleorman (8,86 la sută), Dolj (8,84 la sută), Buzău (7,99 la sută), Alba (7,92 la sută), Ialomiţa (7,88 la sută) şi Galaţi (7,77 la sută).
Din totalul şomerilor înregistraţi la nivel naţional, 191.969 au fost indemnizaţi şi 281.600 neindemnizaţi, numărul celor indemnizaţi crescând cu 9.431 persoane, iar al celor neindemnizaţi a crescut cu 3.125 faţă de luna precedentă.
STATISTICI ECONOMIE LA ÎNCEPUTUL ANULUI

Anul 2011 a adus o creştere reală a Produsului Intern Brut de aproximativ 2,5%-3%, după cum indică majoritatea estimărilo. Producţia industrială şi exporturile şi-au continuat ascensiunea anul trecut, culminând cu creșterile semnalate în comerțul cu amănuntul, care în ultimul trimestru al anului trecut a înregistrat cea mai rapidă ascensiune de la începutul crizei economice. Şi construcţiile au revenit pe o uşoară creştere în 2011, după doi ani de scăderi cu două cifre. Inflaţia a revenit în intervalul ţintit pentru prima dată în ultimii cinci ani, deficitul bugetar a continuat să se ajusteze, în timp ce datoria publică a continuat să urce. In același timp, evoluţia investiţiilor străine directe au continuat să se prăbuşească.
(sursa: zf.ro)

NOUL PROGRAM GUVERNAMENTAL VIZEAZĂ ȘI PIAȚA MUNCII

Alături de elaborarea unui Plan national pentru locuri de munca, realizarea de parteneriate intre institutii care monitorizeaza piata muncii si asigurarea acordarii de subventii acelor angajatori care incadreaza femei cu copii sub sase ani, Guvernul își propune introducerea si stimularea formelor alternative de angajare, precum munca la distanță și ocuparea parțială.

Programul de guvernare promovat de Ungureanu păstreaza si multe din prevederile executivului anterior, legate de piata muncii, printre care absorbtia eficienta a resurselor financiare europene destinate dezvoltarii resurselor umane, cresterea gradului de ocupare pentru a atinge 65% in 2013, stimularea prin masuri active a participarii salariatilor la formarea profesionala continua si combaterea fenomenului de munca la negru prin intensificarea controalelor ITM si ale altor autoritati avizate (cf. Legislatie.ro)
ROMÂNIA A ÎNCEPUT SĂ EMITĂ CARDUL ALBASTRU

Cardul Albastru le va permite cetațenilor înalt calificați din afara UE să se stabilească și să lucreze temporar în România, urmând ca pe termen lung să aibă acces la drepturi de rezidență permanentă în Uniunea Europeană.
Pentru a obține un card albastru, un cetățean dinafara UE trebuie să își demonstreze calificarea printr-o acreditate educațională post-universitară și un salariu de cel puțin patru ori mai mare decât salariul mediu de pe o poziție similară în România.
Deși procedurile de candidatură nu au fost încă finalizate, oficialitățile ne asigură că acestea nu vor necesita un interval de procesare la fel de lung ca al permiselor tipice, căpătând prioritate de procesare candidații care dețin deja un Card Albastru emis de un alt stat UE. Cardul lbastru emis de România va avea o valabilitate de 2 ani.
(sursa: Businessday.ro)
EVALUAREA EUROCIETT PRIVIND IMPLEMENTAREA DIRECTIVEI EUROPENE ÎN SECTORUL MUNCII TEMPORARE

Anne Muntz (Președinte Eurociett) a declarat că există aspecte pozitive ale acestei implementări, incluzând tratamentul egal ca regulă generală în agențiile de muncă temporară din întreaga Europă, regularizarea sectorului într-o serie de țări ale Europei de Est, precum și anularea anumitor restricții în funcționarea agenților de muncă temporară. Eurociett apreciază ca benefice retragerea anumitor bariere sectoriale (Franța, România, Spania), prelungirea contractului de muncă temporară pe care îl pot oferi agenții de muncă (Italia, Franța) și creșterea intervalului maxim de desfășurare a unei misiuni de muncă temporară (România, Polonia).
Aceste reușite ale procesului de implementare sunt însă mai puțin numeroase decât situațiile în care Statele Membre nu au transpus încă directiva sau nu au înlăturat restricțiile nejustificate din calea funcționării agentului de muncă temporară. Termenul limită stabilit pentru adaptarea normelor și legislației naționale la prevederile UE nu a fost respectat de o serie de state cum ar fi Belgia, Grecia și Italia, care încă lucrează la implementarea Directivei în legislația națională.
Directiva are ca scop stimularea contribuției agenților de muncă temporară la crearea de noi locuri de muncă, precum și la integrarea în piața muncii. Pe măsură ce țările din întraga Europă încearcă să reducă rata șomajului și să stimuleze piața forței de muncă în urma recesiunii, flexibilitatea oferită de agenții de muncă temporară constituie o facilitate, atât pentru angajatori, cât și pentru angajați și oferă locuri de muncă sigure și de calitate. De la cel mai critic moment al crizei și până acum, agenții au creat mai mult de 900.000 de noi locuri de muncă în Europa.
Eurociett este de părere că accentuarea reformelor pe piața muncii va constitui o condiție sine-qua-non a adaptării la schimbările structurale care are loc în prezent în societățile europene. Nu este o surpriză faptul că țări cu piețe de muncă mai bine regularizate, cum ar fi Germania și Olanda, au suportat mai bine criza prin comparație cu țările care au tolerat existența restricțiilor nejustificate.
(sursa : Eurociett.eu)
TOPUL PRIMILOR 100 DE ANGAJATORI

CRISTIAN SEIDLER a solicitat Inspecției Muncii date privind primii 100 de angajatori pe piața de muncă din România pentru anul 2011.
Informațiile primite de la Inspecția Muncii plasează Manpower (locul 45), Adecco (locul 77), Trenkwalder (locul 82) în primele 100 de poziții.
MUNCA TEMPORARĂ ÎN POLONIA ÎN 2011

Rata totală de turnover a agenților de muncă temporară din Polonia a atins, în al doilea trimestru al anului 2011, un nivel record de 113 milioane de Euro, cu o creștere de 17% față de anul trecut.
În al doilea trimestru al anului 2011, Randstad a deținut cea mai mare parte din piață (aproape 28%), fiind urmată de Manpower (16,91%) și de Adecco (16,86%). Pozițiile următoare sunt ocupate de Trenkwalder (9,56%), Start People (8,24%) și Work Express (aproape 6,69%). În marja mai mică de 5% se află Otto (3,47%), Akcja Job (3%) și GI Group (2,86%).
În al doilea trimestru al anului 2011 angajații temporari au lucrat un număr de 24,5 milioane de ore, dintre care 21,5 milioane pe baza unor contracte de muncă. Comparativ cu Polonia anului 2010, este raportată o creștere de 33%. În același interval, numărul angajaților agenților de muncă temporară a fost de 91 234. După convertirea în FTE, rezultă că 48 769 de persoane în Polonia au lucrat pentru agenții de muncă temporară pe poziții full time, zilnic.
Din analiza efectuată de Forumul Polonez HR rezultă că tinerii sub 26 de ani constituie grupul predominant printre angajații temporari, în timp ce persoanele de peste 50 de ani constituie 6% din totalul angajaților. 54% dintre angajații temporari înregistrați în a doua jumătate a anului 2011 erau de gen masculin.
Conform statisticilor privind muncitorii temporari din Polonia, sectoarele predilecte în care se practică munca temporară sunt industria ușoară,utilajele, industria alimentară, transporturi, logistică și farmacie. Angajații temporari delegați în străinătate lucrează în special în construcții.

(sursa: Polskie Forum)
Online Version - Abmelden / Unsubscribe
Angaben zum Impressum / Imprint and Legal Notice



Send your own newsletters