Online Version - Abmelden / Unsubscribe

ARAMT NEWSLETTER MAY 2012 1 iunie 2012
CONFERINȚA INTERNAȚIONALĂ A MUNCII, GENEVA 2012
      În discursul de inaugurare a Conferinței Organizației Internaționale a Muncii, aflată la ediția cu numărul 101, Directorul General al ILO (International Labour Organization), Juan Somavia a adus în discuție criza angajabilității în rândul tinerilor, plafoanele de protecție socială, situația muncitorilor în teritoriile arabe ocupate, criza zonei Euro, precum și drepturile fundamentale ale muncii.
     “Această conferință are loc în vremuri dificile și nesigure pentru noi toți, în special pentru muncitori, întreprinderi mici și bugete guvernamentale” a adăugat Somavia.
     Organizația Internațională a Muncii estimează că lumea are nevoie de 45 până la 50 de milioane de noi locuri de muncă anual pentru un interval de cel puțin 5 ani, doar ca să se întoarcă la situația anterioară crizei din 2008.
     Juan Somavia a avertizat că în contextual unei reveniri globale fragile, există presiuni din ce în ce mai mari asupra respectării principiilor și drepturilor de muncă, subliniind rolul acestor principii și drepturi în păstrarea legăturii dintre progres social și creștere economică.

Sursa : www.ilo.org

“DRUMUL CĂTRE MUNCĂ” - UN ANGAJAMENT AMBIȚIOS AL INDUSTRIEI SERVCIILOR PRIVATE DE OCUPARE A FORȚEI DE MUNCĂ
    Cu ocazia Conferinței anuale a Confederației Internaționale a Serviciilor private de ocupare a forței de muncă desfășurată la Londra între 23-24 mai 2012, Ciett și-a argumentat ambiția de a contribui la crearea de piețe ale muncii înalt funcționale în întreaga lume.
   Drumul către muncă: un loc de muncă pentru fiecare, omul potrivit la fiecare loc de muncă - astfel poate fi rezumată viziunea globală Ciett.
  Această viziune este susținută de o serie de angajamente pe care membrii Ciett și le-au asumat pentru următorii 5 ani:
- Sprijinirea a peste 280 de milioane de oameni în traseul lor profesional
- Facilitarea intrării pe piața forței de muncă a 75 de milioane de tineri
- Formarea profesională a 65 de milioane de persoane, lărgindu-le astfel orizontul de posibilități profesionale
- Crearea a 18 milioane de locuri de muncă
- Asigurarea calității serviciilor pentru 13 milioane de companii

“Viziunea noastră este să trăim într-o lume unde există un loc de muncă pentru fiecare și fiecare angajat se află la locul potrivit. Această viziune ar putea părea nerealistă în țările care re-intră în recesiune și în care ratele de șomaj înalte reprezintă o prioritate națională, dar serviciile private de ocupare a forței de muncă pot marca o diferență prin faptul că asigură o compatibilitate rapidă și fiabilă între cererea și oferta de pe piața muncii.” Fred van Haasteren, Președinte Ciett, a adăugat că industria este conștientă de faptul că angajamentele asumate par ambițioase, ”dar de fapt ele reprezintă doar vârful iceberg-ului în termeni de posibilități reale ale industriei în contextul unui mediu corect reglementat.”
Această nouă viziune – „Drumul către muncă : un loc de muncă pentru fiecare, omul potrivit la fiecare loc de muncă ” – precum și angajamentele industriei reprezintă punctul culminant al unei călătorii globale care a avut drept scop facilitarea conștientizării rolului îndeplinit de către serviciile private de ocupare a forței de muncă în procesul de adaptare a guvernelor, companiilor și indivizilor, construind piețe de muncă mai bune și asigurând locuri de muncă decente. Călătoria a început la Geneva în octombrie 2011, odată cu lansarea unui raport de cercetare intitulat „Adaptarea la schimbare”, produs în colaborare cu Boston Consulting Group și care a inspirat discuții cu autorități legislative, sindicate, experți și organizații non-guvernamentale din întreaga lume. Ciett și-a prezentat raportul în 21 de țări, fiind tradus în 6 limbi pentru un public țintă de 1800 de persoane.
Denis Pennel, Director Ciett, a subliniat modul în care serviciile private de ocupare a forței de muncă susțin funcționalitatea piețelor de muncă.
„Mai mult ca niciodată, intermediarii sunt necesari pe piața muncii pentru a facilita accesul la muncă. Deși șomajul global a atins un nivel record, milioane de poziții rămân ne-ocupate. Noua viziune a industriei, Drumul către muncă semnalează modul în care serviciile private de ocupare a forței de muncă le oferă oamenilor speranță, asigurându-le o intrare în piața Muncii și creând o oportunitate către contracte permanente. Industria sprijină de asemenea tranzițiile profesionale în cariera individuală. Industria noastră se află în poziția unică de echilibra nevoile indivizilor față de constrângerile companiilor și de a fi un motor pentru schimbare.”

Sursa : www.eurociett.eu

Asociația Română a Agenților de Muncă Temporară (ARAMT), în calitatea sa de membră a Confederației Europene a Agențiilor Private de Ocupare a Forței de muncă (Eurociett) susține viziunea globală Ciett, sperând ca acest lucru să contribuie la îmbunătățirea gradului de funcționalitate a pieței de muncă din România.

CODUL MUNCII INTRĂ ÎN MODIFICĂRI SUB PRESIUNEA SINDICATELOR
Blocul National Sindical (BNS) a initiat un proiect de lege referitor la modificarea Codului Muncii. Cele mai importante modificari propuse de catre BNS vizează institutii juridice fundamentale ale dreptului muncii, precum:
- obiectivele de performanta (art. 261, art. 262)
- perioada de proba (art. 31-33)
- contractul individual de munca pe perioada determinata (art. 82-87)
- munca prin agent de munca temporara (art. 88 – 102)
- durata maxima legala a timpului de munca (art. 114)
- munca suplimentara (art. 120-124)
- jurisdictia muncii (art. 266-275)
Guvernul intentioneaza sa modifice Codul Muncii, Legea dialogului social si Legea zilierilor, a anuntat liderul BNS Dumitru Costin la finalul primei reuniuni a Comitetului pentru Dialog Social, precizand ca va fi modificat “cadrul legislativ care a fost impus prin forta de Cabinetul Boc”. Costin a adăugat că „este nevoie atat de o lege distincta a contractelor colective de munca, cat si de o lege a conflictelor de munca”.
„Am stabilit ca acestea sunt prioritati legislative si ca vom lucra cot la cot sindicate si patronate pana la sfarsitul saptamanii viitoare. Urmeaza ca in saptamana de dupa data de 8 iunie sa ne intalnim din nou in Consiliul tripartit si acolo unde vor mai exista puncte in divergenta, primul ministru si Guvernul Romaniei sa isi asume o decizie”, a explicat liderul BNS.
Dumitru Costin a precizat ca el a insistat ca aceste legi sa fie aprobate prin ordonanta de urgenta, pana la sfarsitul lunii iunie.
Si ministrul Muncii, Mariana Campeanu, este de acord cu aceasta modificare. Aceasta a explicat ca protectia angajatului lipseste cu desavarsire din noul Cod al Muncii, "un act normativ care a generat si genereaza in continuare abuzuri, a declarat luni ministrul Muncii, Mariana Campeanu.
"O persoana care este data afara nu primeste nicio motivare prin care eventual sa se poata adresa instantei. A crea o protectie pentru angajat nu ar constitui o piedica pentru mediul de afaceri din Romania si nici nu l-ar perturba", a explicat Campeanu.

Sursa : www.capital.ro, www.zf.ro.

CONFERINTA "CEO SURVEY - PERSPECTIVE ECONOMICE SI TENDINTE PE PIATA FORTEI DE MUNCA DIN ROMANIA IN 2012"
   În cadrul conferintei organizate de Ziarul Financiar si PriceWaterhouse&Coopers, Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, familiei şi protecţiei sociale, Dan Şucu, CEO al Mobexpert, Robert Arsene, director general al Agricover, Sorin Mîndruţescu, preşedintele AmCham România, Vasile Iuga, CEO al PriceWaterhouse&Coopers România şi Henrik Nenzen, general manager şi membru în consiliul de administraţie al Ford România, au dezbătut în cadrul conferinţei "CEO Survey - perspective economice şi tendinţe pe piaţa forţei de muncă din România în 2012" cele mai fierbinţi teme de pe agenda managerilor în 2012.
    Evenimentul a adus în prim-plan rezultatele unei cercetări asupra executivilor de top din companiile româneşti care analizează provocările din România în 2012. Unul dintre rezultatele acestei cercetări arată că deşi criza ar fi trebuit să mai reducă din problemele angajatorilor la recrutare, deficitul de talente încă există pe piaţă, de aceea trebuie găsite noi soluţii pentru recrutarea unor angajaţi valoroşi.
Peste două treimi din managerii chestionaţi pentru realizarea "CEO Survey" vor să crească investiţiile în dezvoltarea angajaţilor, semn că anii de criză i-au făcut pe executivi să aprecieze mai mult valoarea adăugată pe care le-a adus-o cu adevărat forţa de muncă în business.

Sursa : www.zf.ro

REDUCEREA CONTRIBUȚIILOR SOCIALE LA ANGAJATOR, MĂSURĂ PREVĂZUTĂ PENTRU 2013
   Guvernul are în vedere o reducere a contribuţiilor sociale la angajator din 2013, a anunţat ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, în cadrul conferinței CEO SURVEY.
   „Noi am propus scăderea cu 5 la sută a CAS la angajator, din 2013. Am corelat acest lucru şi cu creşterea salariului minim pe economie. După calculele noastre a rezultat că vom avea deficit bugetar doar pe o perioadă mică de timp şi la un nivel scăzut. Eventual va fi şi un impozit mai mic pe salarii la cei cu câştiguri foarte mici”. Mariana Câmpeanu a enunțat dorința autorităților ca dialogul social să devină funcţional, pentru că de trei ani şi jumătate acesta nu funcţionează.

„ Avem un proiect de creare a unor programe amănunţite pentru creşterea gradului de ocupare pe care l-am distribuit sindicatelor şi patronatelor. S-a creat un post special în minister, de ministru delegat, care să ţină legătura cu mediul de afaceri şi sindicatele. Au fost greşeli legislative care trebuie corectate, cum a fost cea a impozitului forfetar', a adăugat Mariana Câmpeanu.

Sursa : AGERPRES

PR&AD FAIR, 2012
   Între 9 și 10 mai, ARAMT a fost prezentă la târgul PR&AD Fair cu o prezentare despre avantajele muncii temporare pentru tinerii aflați la început de carieră.
   PR&Ad Fair, un eveniment semnat PRIME România, este singurul târg de joburi şi internship-uri în domeniul relaţiilor publice şi al publicităţii din România.
PR&Ad Fair s-a bucurat de un număr de peste 350 de participanţi din cadrul Facultăţilor de Comunicare şi Relaţii Publice, Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.
   Pe parcursul celor două zile ale târgului studenţii şi absolvenţii au putut vizita standurile agenţiilor expozante şi de asemenea au putut participa la conferinţele şi workshopurile organizate cu menirea de a răspunde întrebărilor celor aflaţi la început de drum în carieră.
   La eveniment au participat 24 de agenții. Speaker-ii au fost reprezentanți ai companiilor Global Music Management, Graffiti PR, If Magic PR, Pi2PR, Image PR, The Public Advisors, G2 România, Pastel.
Partenerii media: IQads Kadett, Metropotam, Evenimentestudentesti.ro, Lume Bună, Hipo.ro, Start UB, Studlife, Studentie.ro, PR Wave, Radio Zebra, Comunicaţii Mobile, PORT.ro, LIVEPR, Înstilulmeu.ro, Asociaţia Paspartu, StudentIQ, Punct Creativ, dor de ducă, ambition.ro, PR România şi TV Jobs.

A.R.A.M.T.
Online Version - Vom Newsletter abmelden
Angaben zum Impressum / Imprint and Legal Notice



Send your own newsletters